7 Şubat 2019 Perşembe

Kütüphane Yaptıran Dergi: Gündökümü

NOT: Bu röportaj Kolektif Sanat adlı kültür-sanat yayınları yapan internet sitesinde Mayıs 2018'de yayınlanmıştır.

   Bir dergi düşünün. Edebiyat ve düşünce dergisi. Yaygın süreli, belli bir fiyatı olan bir dergi, ama tüm kazanımı dar gelirli bölgelerdeki çocuklar için kütüphane projelerine fon oluşturmakta kullanılsın… İşte o derginin adı Gündökümü.

   Derginin tüm geliri, kuruşuna dokunulmadan Kitabî Türkiye Okuma ve Sosyal Sorumluluk Topluluğunca Kayseri, Muş gibi illerde ilkokullara kütüphane ve kırtasiye yardımlarına gidiyor. Örneğin teröristler tarafından şehit edilen öğretmen Aybüke Yalçın adına Elazığ Karakoçan’da bir kütüphane kurdular.

   Tüm çalışanlar ve yazarlar gönüllü. Tam da bu yüzden Kerem Alışık, ikinci sayısına babası Sadri Alışık’ı yazdı ve kapak tasarımlarını Durmuş Bahar gibi bir isim yapıyor… Biz de buna kayıtsız kalmamak için Gündökümü’nün genel yayın yönetmeni Hatice Köse ile röportaj yaptık. Hatice, Ankara’dan İzmir’e taşınalı pek olmamış. Kemeraltı çarşısının göz bebeği Kızlarağası’nda başlayan sohbet, Kordon üzerinden Alsancak çimlerine kadar sarktı bu yüzden. 

    Dergi yeni. Henüz üçüncü sayı çıkacak, yavaştan dördüncüsünün hazırlıkları başlıyor. İki aylık derginin mottosu ise “kütüphane yaptıran dergi”. Tabi bu proje de öyle bir anda ortaya çıkmadı. Bir evveliyatı var. Şöyle ki;

    Uzun zaman önce Anıl Can Tarakçı (derginin imtiyaz sahibi) ile Hatice Köse, Kitabî Okuma ve Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında bir araya gelmişler. Sosyal medya üzerinden kitaba dair paylaşımlara devam eden ikili, daha somut şeyler yapmak istemiş. Ardından da çocukları kitapla buluşturmakta karar kılmışlar. Bu işi finanse etmek için bir dergi çıkarma fikri atılmış ortaya Tarakçı tarafından. Zaten yıllardan beri Hatice’nin de aklında hep varmış dergicilik. Meğer benim de hayatımda önemli etkisi olan K Edebiyat Dergisinin sıkı takipçilerinden biriymiş Hatice de. Ve o günlerde düşmüş içine bir dergi çıkarma düşüncesi. Bunun üzerine hem bir dergi çıkarmanın hazzını yaşayıp tarihe basılı bir eser bırakmak istemişler, hem de kütüphanelere kaynak yaratmak…
Hatice dergi çıkarmayı yer yer kitap yazmaktan daha üstün bulduğunu belirtiyor. Edebiyat açısından dergilerde yer almanın, editöryal denetimden geçmenin ve okur gözünde dergi platformunda sınanmanın önemine dikkat çekiyor.

Derginin ismi ise öykü editörlüğünü üstlenen Furkan Pişgin tarafından konmuş. "Gündökümü - Bir Uyumsuzun Güncesi, Tomris Uyar'ın eserinin tam adı. Hepimizde bir yere sahip Tomris..." diyor Hatice. Ve ekliyor: "Biz de uyumsuz birer karakter olarak çıkardığımız dergiye bu ismi uygun gördük. Toplum içinde normal olarak değerlendirilen insanlar değiliz sonuçta, kim kaldı koşulsuz iyilik düşünsün. İşte bu yüzden Gündökümü."

Peki kimdir Hatice Köse?

Üniversite eğitimi Sakarya Edebiyat’tan, fakat o bölümünü okumasa da kitaba ve edebiyata düşkün olacak kişilerden. 

Hayatta çeşitli iş kollarında tecrübeler edinmiş. Bir kadın olarak bu toplumda ayakta kalmanın zorluklarını yaşamış. Fazlasıyla etik değerlere bağlı olmanın yarattığı dezavantajlardan yılmadan, dürüstlüğünü korumuş. Etrafındakilerin ‘edebiyat dergisiyle ne uğraşacaksın?’ gibi klasik tepkilerine de aldırmamış ve bu projeye sarılmış.

Yeri gelmiş, verilen sözler tutulmamış. Yeri gelmiş ekipte anlaşmazlıklar olmuş ama yılmamış ve dergiyi matbaadan sağ salim çıkarıp okuyucuya arz etmiş. Derginin satışları beklenen düzeye henüz erişmemiş. Lakin Hatice bu konuda da çok umutlu. Tıpkı, derginin kalitesinin her sayıda biraz daha artacağına olan inancı gibi. Şu sıralar Ursula K. Le Guin temalı üçüncü sayı matbaa aşamasında. Bilimkurgu temalı üçüncü sayıda başka konulara da yer var elbet. Le Guin, Köse’nin de favori yazarlarından. Hatta yakın zamandaki vefatı üzerine kendisini arayıp başsağlığı dileyenler bile olmuş.